1. 2. 2023
Období svátků je vždy ve znamení hojnosti. I tak je dobré chovat se šetrně, nejen ke své peněžence, ale k celému oběhu. Jídlo v Česku vyhazují totiž hlavně domácnosti, za rok vyhodíme až 56 kilogramů jídla na obyvatele.
Sice patříme pod evropský průměr, ale potravinového odpadu vyrobíme ročně pořád hodně. Domácnosti vyprodukují polovinu odpadu v Česku, téměř 20 procent pak vzniká při zpracování a víc než 10 procent ve stravovacích službách. Restaurace a obchody hledají cesty, jak množství potravinového odpadu snížit, pojďme je hledat i my!
Domácnosti nejčastěji vyhazují potraviny kvůli tomu, že je nestihly spotřebovat nebo je špatně skladovaly. Nejvíc se plýtvá ovocem a zeleninou, pečivem, často se vyhazují také zbytky uvařených jídel. Nejméně se naopak vyhazují alkoholické nápoje. V EU by se podle aktuálního schváleného plánu měl snížit objem potravinového odpadu do roku 2025 o 30 procent a do roku 2030 o polovinu.
Plýtvání potravinami je celosvětovým problémem, nikoliv pouze problémem vyspělých zemí. V EU vychází v přepočtu zhruba 175 kilogramů na osobu, to představuje 143 miliard eur, v jihoevropských státech přesahuje 200 kilogramů na osobu za rok. V jihoafrické republice se například vyhodí třetina potravin, přitom jde každý den spát 16 milionů hladovějících lidí. S atypickým řešením přišla Jižní Korea, která díky tradiční kuchyni patřila ještě před dvaceti lety mezi země s největším potravinovým odpadem. Tamní vláda zavedla daňovou politiku v duchu „když vyhodíš, tak zaplatíš“. Množství vyhozených potravin z každé domácnosti evidují speciální chytré popelnice a každý měsíc přichází Jihokorejcům vyúčtování.
red
Sdílet